Ga naar de inhoud

Mijn methode: balans tussen kosten, sparen en plezier

Foto: Antonino Visalli

Leer hier stap voor stap hoe jij slim met je geld kunt omgaan. Vind de balans tussen kosten, sparen en plezier die bij jou past – automatiseer – en geniet van het leven!

In mijn vorige artikel Bekentenissen: mijn eigen moeilijkheden met geld kon je lezen hoe ik fouten heb gemaakt met mijn geldbeheer. Door mijn tegengestelde impulsen en een variabel inkomen nam ik te veel risico’s waardoor ik panikeerde en volledig de rem intrapte. Sindsdien heb ik me verdiept in slimmer omgaan met geld en het belang van geld in ons leven. Ik heb ook systemen ontwikkeld voor mijn zaak én voor mijn privéleven om mijn geld naar mijn prioriteiten te laten vloeien en financiële rust te ervaren.

Hier deel ik mijn systeem!

Uitgaven-in-zicht

1. Denk na over je prioriteiten en doelen

Maak je graag elk jaar een verre reis? Zou je graag minder uren werken? Plan je je trouwfeest? Of twijfel je of je wel genoeg geld hebt om op pensioen te gaan?

Hey, misschien is het wel jouw droom om een Ferrari te kopen. Van mij hoor je geen oordelen.

Geld is niet “iets dat je ook nog moet doen”, het is een middel om je leven te leiden zoals jij dat wilt. Hoe beter jouw inkomsten en uitgaven op jouw doelen zijn afgestemd, hoe meer vrijheid en rust je zult ervaren. Als je nog geen duidelijk beeld hebt van jouw prioriteiten en doelen, doe dan de oefening in mijn artikel Geld zonder cijfers – Het belang van geld in je leven.

2. Download de excel Uitgaven-in-zicht

Tijd om te kijken hoe ver je huidige situatie af staat van de doelen die je net hebt geformuleerd.

Met Uitgaven-in-zicht ga je 1 keer een volledig overzicht maken van al je uitgaven, zodat je een realistisch beeld hebt van je cijfers. Eens je een goed inzicht in je inkomsten en uitgaven hebt, moet je deze file later alleen aanpassen wanneer er belangrijke wijzigingen zijn, zoals een loonsverhoging, een nieuwe lening, een nieuw spaardoel zoals een reis of de indexering van de huur. Of je dus de ene maand 400 euro in de supermarkt hebt uitgegeven en de andere maand 450 euro, is dus niet zo relevant.

Ik heb 2 tabbladen voor je huidige situatie: 1 voor jou als individu en 1 voor koppels. Een tabblad is opgedeeld in 2 grote blokken: inkomsten en uitgaven. Uitgaven is dan verdeeld in 3 blokken: vaste kosten, sparen en investeren, en plezier. Als je enkel kleine aanpassingen moet doen om je doel te behalen, kan dat meteen in je gemaakte tabblad. Als je een beeld wil krijgen van het effect dat een grotere aanpassing zou hebben op jouw situatie, dan kan je een simulatie maken in het tabblad “Ideale situatie”.

Op het tabblad “Instructies” leg ik stap voor stap uit hoe je het overzicht van je inkomsten en uitgaven maakt en hoe je het meeste voordeel haalt uit deze tool.

3. Beoordeel je huidige situatie

Ben je tevreden met de percentages die je ziet in het excelsheet? Wat met de prioriteiten en doelen die je hebt vastgesteld? Zie je die terug in je overzicht of moet je die er nog in verwerken?

Het Uitgaven-in-zicht vraagt om eerlijkheid: erkennen tegenover jezelf (en je partner) waar jij je geld nu écht aan besteedt en of je daar tevreden mee bent of niet. Ook voor koppels is dit een interessante stap. Wanneer jullie zowel persoonlijke doelen als gezamenlijke doelen hebben, en alle cijfers in het excelsheet hebben gezet, hebben jullie het perfecte vertrekpunt voor een gesprek. Hoe gaan jullie samenwerken als team om jullie doelen te behalen?

Als je/jullie veranderingen willen doorvoeren, dan is de eerste stap je uitgaven aanpassen, zodat je de juiste richting uitgaat. Het is belangrijk om eerst de juiste gewoonten in te voeren, voordat je de tweede stap overweegt: je inkomen verhogen.

4. Automatiseer: set it & forget it

Wanneer je het Uitgaven-in-zicht hebt aangepast aan je doelen en je bent er tevreden mee, open dan de nodige zicht- en spaarrekeningen in de app van je bank. Daarna zet je doorlopende opdrachten op zodat elke maand een deel van jouw geld naar jouw doelen vloeit.

Het is mogelijk dat je fouten hebt gemaakt in je Uitgaven-in-zicht. Dat zul je dan merken wanneer je met bepaalde rekeningen niet de geplande uitgaven kunt dekken. Neem er je rekeninguittreksel en je Uitgaven-in-zicht dan weer bij en kijk waar het aan schort. Loopt het op rolletjes? Fantastisch! Dan ben je klaar en kan je rustig je leven leiden.

5. Geef geld uit zonder schuldgevoel

In het Uitgaven-in-zicht heb je altijd de categorie “plezier”. Het leven zou maar triest zijn als we daar geen geld aan zouden mogen geven, niet? Het bedrag dat daar staat, kan je dus elke maand vrij besteden.

Stel dat je vrienden nu voorstellen om een weekendje weg te gaan. Als je een spaardoel voor reizen hebt gezet, kan je daar misschien geld van gebruiken, tenzij je dan je geplande reis moet afzeggen. Je zou in dat geval naar je plezierrekening kunnen kijken om te weten of daar nog genoeg geld op staat. Ja? Vertrek met een gerust hart. Nee? Kan je een andere uitgave uitstellen of overslaan tot je het bedrag voor het weekendje hebt?

Omdat je verschillende rekeningen hebt opgezet, weet je altijd met zekerheid dat je uitgaven geen negatief effect gaan hebben op je vaste kosten of je spaardoelen. Ook wanneer jij van jouw weekendje geniet, heeft de doorlopende opdracht naar bv. jouw huisspaarrekening er al voor gezorgd dat je op schema zit. Zolang je de juiste rekening voor het juiste doel gebruikt, zit je safe.

 

Zo houd ik mijn geld in mijn privéleven georganiseerd. Heb je hier vragen bij? Loop je vast? Mail me dan voor hulp op sara@sara-reyniers.be!

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vrienden:

Registreer je
Registreren voor

0 Reacties
Inline feedbacks
Zie alle reacties