Privacyverklaring en algemene voorwaarden

Hoe meer er wordt gedigitaliseerd en hoe groter de bezorgdheid over big data, het onzichtbare werk van algoritmen en machine learning, hoe meer privacy weer onder de aandacht komt. En dat is maar goed ook: privacy is tenslotte een basisrecht.

Ik wil in deze verklaring uitleggen welke gegevens worden verzameld en waarom, en wat je precies  kan doen om de controle over je eigen gegevens te behouden.

 

1. Over mij

Deze website is een blogsite op naam van Sara Reyniers, die is gevestigd in Gent, België. De Belgische en de Europese wetgeving zijn bijgevolg van toepassing op deze site. Dat zijn de Belgische wet van 8 december 1992 met betrekking tot de bescherming van het privéleven in de verwerking van de persoonlijke gegevens en Verordening (EU) 2016/679 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens betreffende het vrije verkeer van die gegevens.

Sara Reyniers is als enige beheerder van deze site en staat dus in voor gegevensverwerking. Je kunt contact opnemen met vragen over deze privacyverklaring of uitoefening van je privacyrechten op sara@sara-reyniers.be.

 

2. Soorten gegevens

Er zijn twee soorten gegevens die kunnen worden verzameld via deze site.

 

2.1 Gegevens die je zelf invult

Indien je je registreert voor een nieuwsbrief of je naam en e-mailadres opgeeft om een reactie te plaatsen of contact op te nemen, worden deze gegevens verwerkt om je van dienst te kunnen zijn. Enkel zo kan worden gereageerd op je verzoek om contact. Deze gegevens blijven beperkt tot:

  • Naam
  • E-mailadres

 

2.2 Gegevens die automatisch worden verzameld

Deze site maakt gebruik van cookies. Een cookie is een tekstbestandje dat in de browser van je computer of mobiel apparaat wordt geplaatst wanneer je de website bezoekt. De cookie bevat een unieke code die toelaat om je browser te herkennen bij je bezoek aan de website (een zogenaamde “session” cookie) of bij latere, herhaalde bezoeken (een zogenaamde “permanent” cookie).

Cookies maken de interactie tussen de bezoeker en de website over het algemeen gemakkelijker en sneller, en helpen je om te navigeren tussen de verschillende onderdelen van de website, bv. door de taalvoorkeur op te slaan.

De gegevens die worden verzameld, zijn enkel statistische gegevens rond browsingacties en patronen: ze identificeren je niet als individu. Concreet gaat het om je IP-adres, besturingssysteem en browsertype, die geaggregeerd worden opgeslagen. De reden waarom die gegevens worden verzameld is voor Google Analytics. Dat is een tool voor webanalyse die me helpt begrijpen hoe bezoekers gebruikmaken van de site. Ik gebruik deze gegevens enkel om na te gaan hoe ik de site verder kan verbeteren. De gegevens in Google Analytics worden na 26 maanden automatisch gewist.

 

3. Derde partijen

Alle persoonsgegevens die zijn verzameld, zullen enkel worden opgeslagen en verwerkt in de Europese Unie.

 

3.1 De overheid

Hoewel ik over het algemeen een beleid hanteer dat erop gericht is geen gegevens onnodig te delen, is het mogelijk dat ik je persoonsgegevens bekend moet maken aan de bevoegde autoriteiten (i) wanneer ik hiertoe verplicht ben op grond van de wet of in het kader van een gerechtelijke of een toekomstige gerechtelijke procedure, en (ii) ter vrijwaring en verdediging van mijn rechten.

 

3.2 Andere partners

Je persoonsgegevens worden niet met derden gedeeld, tenzij dat noodzakelijk is om een door jou gevraagde dienst te leveren. In dat geval moet ook de derde partij je persoonsgegevens gebruiken in overeenstemming met de bepalingen van de geldende wetgeving.

Voor toekomstige diensten overweeg ik een eventuele samenwerking met een derde partij enkel wanneer met die partij een gegevensverwerkingsovereenkomst is afgesloten die de nodige garanties bevat betreffende vertrouwelijkheid en privacyconformiteit van persoonsgegevens.

De website kan hyperlinks bevatten naar andere websites. Merk op dat ik als eigenaar van deze blogsite niet verantwoordelijk ben voor het privacybeleid of de privacypraktijken van deze derde partijen.

 

3.3 Google en sociale media

Facebook en Google Analytics kunnen voor het analyseren en verzamelen van je gegevens soms een derde partij inschakelen. Zakenpartners van deze bedrijven kunnen ook cookies van derde partijen op je apparaat plaatsen. Deze cookies kunnen ze gebruiken om op andere websites producten en diensten te adverteren die op jouw interesses zijn toegespitst.

Om meer te weten te komen over hoe deze “Third party”-cookies werken, wat voor informatie via deze cookies wordt verzameld, hoe deze informatie wordt gebruikt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je privacy niet wordt geschonden, kan je de volgende sites bezoeken:

The Network Advertising Initiative => http://www.networkadvertising.org/managing/opt_out.asp
The Digital Advertising Alliance => http://www.aboutads.info/
The European Digital Advertising Alliance => http://youronlinechoices.eu/
Facebook cookie policy => https://www.facebook.com/policies/cookies/

 

4. Wat kan je zelf doen?

4.1 Cookies weigeren

Via de browserinstellingen op je apparaat kan je altijd geplaatste cookies verwijderen en het plaatsen van nieuwe cookies weigeren. De wijze waarop verschilt per browser. Indien nodig, kan je de help-functie van je browser raadplegen.

 

4.2 Google Analytics uitschakelen

De gegevens die Google Analytics opslaat, zijn geanonimiseerd en worden na 26 maanden automatisch gewist. Wil je toch liever dat je gegevens niet worden verwerkt, weiger dan de cookiemelding en download een add-on die ook op andere sites Google Analytics blokkeert: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

 

4.3 Je rechten uitoefenen

Indien je meer informatie wenst, of je gegevens wil controleren of laten wissen, kan je contact opnemen via sara@sara-reyniers.be. Volgens Verordening (EU) 2016/679 (beter bekend als de GDPR-wetgeving) heb je de volgende rechten:

  • Je persoonsgegevens raadplegen
  • Je persoonsgegevens corrigeren
  • Je persoonsgegevens wissen
  • De gegevensverwerking beperken
  • Je persoonsgegevens overdragen
  • Bezwaar/verzet aantekenen tegen de verwerking van je persoonsgegevens
  • Bezwaar/verzet aantekenen tegen geautomatiseerde besluitvorming en profilering
  • Bezwaar/verzet aantekenen tegen direct marketing

 

5. Auteursrecht

De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd. De auteursrechten berusten bij Sara Reyniers. Alle rechten zijn voorbehouden. Informatie van de website (waaronder, maar niet uitsluitend: tekst, presentaties, illustraties, foto’s en geluid) mag, tenzij anders is aangegeven, niet worden gekopieerd zonder schriftelijke toestemming vooraf van Sara Reyniers. Als je informatie wenst te delen, doe dat dan met bronvermelding of link naar deze site. Wijzigingen aan de inhoud van de site zijn verboden, ook wanneer de inhoud (met bronvermelding) op andere plaatsen wordt gedeeld.

 

6. Klachten

Wanneer je klachten hebt over de manier waarop je persoonsgegevens zijn verzameld, gebruikt en/of verwerkt, kan je een klacht indienen bij de Privacycommissie. Mail voor verdere vragen naar sara@sara-reyniers.be.