Ga naar de inhoud

Geld zonder cijfers – Het belang van geld in je leven

Een huis kopen of niet? Zekerheid of avontuur? We kijken vaak naar wat anderen doen om beslissingen te nemen, maar wat jij met je geld wil doen is net heel persoonlijk.

Ik hou niet van de term “personal finance”. Ten eerste, er is geen gangbare vertaling voor in het Nederlands en ten tweede, het klinkt enorm economisch en financieel. Ik vind dat misleidend, want al die cijfers en spreadsheets zijn niet het belangrijkst: het gaat over wat jij graag met je geld wil doen, over hoe jij je leven wil leiden.

Ga je een huis kopen of huren? Kan je de tijd en het budget vrijmaken voor die verre reis waar je van droomt? Zou je graag minder gaan werken om meer tijd met je kinderen of een zieke ouder door te brengen? Omring je jezelf graag met zaken die je een WOW-gevoel geven?

Sommige van die beslissingen hebben een enorme impact op je leven. Toch is het niet altijd gemakkelijk om zo’n stap te zetten, deels omdat verandering omarmen moeilijk is en deels omdat er praktische bezwaren zijn zoals weinig tijd of geld.

Geld kan ook sterke emoties oproepen: misschien heb je vaak stress over geld of voel je je gefrustreerd omdat je er maar niet in slaagt om te sparen. Misschien zou je gewoon een dikkere bankrekening of een hoger loon willen hebben om te kunnen kopen wat je graag wil.

Ben je tevreden met wat je hebt? Als je nog niet tevreden bent, weet je dan precies hoeveel geld je nodig hebt om je doelen te bereiken? Hoeveel is “genoeg”? Spoiler: er een willekeurig getal op plakken gaat niet werken…

Oefening:

Maak het dus eens concreet voor jezelf. Wat wil je nu écht? Denk aan doelen in verband met:

  • familie en vrienden,
  • je leefomgeving,
  • je werk,
  • reizen,
  • ervaringen en hobby’s,
  • persoonlijke ontwikkeling,
  • gezondheid,
  • pensioen,
  • andere.
Pas als je weet wat je in je leven wil ervaren en wat je graag voor de toekomst wil, heeft het zin om naar de cijfers te kijken. Alle dingen die je hebt genoteerd: wat kosten die eigenlijk? Als je de kostprijs verbindt aan wat écht belangrijk voor je is, krijg je een beeld van hoeveel geld je nodig hebt om een goed leven te leiden.
 
En? Wat zijn je conclusies? Laat het me weten in de comments of via e-mail!
Wil je hier hulp bij? Mail me voor een klankbordsessie: dan kijk ik met je mee!

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vrienden:

Registreer je
Registreren voor

0 Reacties
Inline feedbacks
Zie alle reacties